28 Temmuz 2010-Hürriyet Gazetesi
Kimya sektörünün sadece “deterjancılık” olmadığından yola çıkan İzmirli Rasyonel Kimya, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik 200 çeşit ürün geliştirerek, 2 bin firmayı portföyüne ekledi.
İzmir’li girişimci Fatih Altun, geliştirdiği 200 çeşit ürünle sanayicinin üretim makinelerindeki sorunları yerinde tespit edip, gidermek için özel ‘teknik kimyasal’ ürünler geliştiriyor. Tekstilde leke ve mikrop sökücü, elektronik kart temizleyici spreyleri ve sanayi tipi bulaşık makineleri için durulama maddesi gibi birçok ürünü üreten Altun, Devlet Demirolları için de trenlere yazılan yazıları silen “Graffitti” adlı ürünü üretti.
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Rasyonel Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Altun, kendilerine iletilen yeni sorunlarla yeni ürünler geliştirdiklerini belirterek, “İzmir’in dev firmaları da dahil olmak üzere 2 bin firmaya hizmet veriyoruz” diye konuştu. Türkiye’ de sanayide kullanılan makineler ithal edildiği için bunların bakımında da dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu dile getiren Altun, farklı sektörlerde kullanılan farklı makinelerin standart ürünler ile korunamayacağını vurguladı.
Maliyet azalıyor
Altun, “Sanayide büyük bedeller ödenip satın alınan makinelerin göreceği zararı önlemek için kimyasalların etkisini bilmek gerekiyor. Eğer zarar önlenebilirse sanayici o makine için yurt dışından parça getirilmek zorunda kalmıyor. Böyle yüklü miktarda ithalatın önüne geçiliyor. Makinelerinin bakımını yerli firmalara yaptıran fabrikaların bu konudaki maliyetleri de yüzde 70 azalıyor” dedi.
KAMU MALLARI ZARAR GÖRÜYOR
En son olarak Devlet Demir Yolları’ na ait trenlerdeki duvar yazıları ve resimleri anlamına gelen ‘Graffitti’ adlı bir ürün ürettiklerini kaydeden Altun, ” Gençler kendilerini ifade etmek için bu tür duvar yazılarına başvurabiliyor. Ancak sanat olarak görülen bu yazılar bazen kamu mallarına zarar verebiliyor. Yazıların altındaki boyaya zarar vermeden çıkarılabilmesi için böyle bir ürün geliştirdik. Sunumunu yaptığımızda çok etkilendiler” dedi.
SEKTÖR HIZLA BÜYÜYECEK
Kimyagerlerden oluşan satış ekibi ile fabrika fabrika dolaştıklarını belirten Altun, “Maalesef teknik kimya sektörünün Türkiye’ de çok gelişmemesi ve fabrika sahiplerinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Arkadaşlarımızı deterjan satacak sanıp görüşmek istemeyenler de olabiliyor. Bu alandaki profesyonel firmalar sanayiciye ne kadar fazla tanıtırsa Türkiye’ de yıllık ortalama 100-150 milyon dolarlık pazara sahip sektör daha da büyüyecek” dedi.